Obsadenie úradu splnomocnenca pre Rómov ešte nie je uzatvorené

27.06.2012 Bratislava

Bratislava 27. júna (TASR) - Vláda na svojom dnešnom rokovaní prijala nový štatút splnomocnenca pre rómske komunity. Hoci už dlhodobo zvažuje výmenu na čele tohto úradu, prípadná výmena Miroslava Polláka nebola súčasťou dnešného programu. "Vláda SR aktuálne analyzuje činnosť súčasného úradu splnomocnenca. Personálne otázky nie sú v tejto chvíli uzatvorené," informoval TASR tlačový odbor Úradu vlády.

Nový štatút nehovorí ani o zmene sídla úradu splnomocnenca. Cieľom vlády Roberta Fica (Smer-SD) je pritom presťahovať ho tak, aby bol "v priamom kontaktne s akútnymi problémami rómskeho etnika, prinášal reálne riešenia na zlepšenie situácie a zmierňoval napätie". Úrad vlády v súvislosti s tým dlhodobo hovorí o presune na východ Slovenska, najčastejšie do Spišskej Novej Vsi. Konkrétny termín, spôsob ako aj miesto presunu však budú dohodnuté až na základe ďalších rokovaní.

Nový štatút presúva pôsobnosť splnomocnenca vlády pre rómske komunity z Úradu vlády na ministerstvo vnútra. Súčasne obsahuje presné vymedzenia pôsobnosti splnomocnenca, ktoré mu vyplývajú z domácej legislatívy ako aj nových právnych aktov EÚ. Splnomocnenec by mal okrem iného plniť úlohy zamerané na riešenie záležitostí rómskych komunít a realizovať systémové opatrenia na zlepšenie postavenia a ich integráciu do spoločnosti.

Vláda dnes zároveň schválila aj nový štatút splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Jeho pôsobnosť sa má rovnako ako v prípade splnomocnenca pre Rómov presunúť na ministerstvo vnútra. V rámci štatútu boli zmenené niektoré z hlavných úloh splnomocnenca, ktoré boli upravené na základe už prijatých uznesení vlády. Splnomocnenec by tak mal okrem iného tiež zabezpečovať a koordinovať implementáciu akčných plánov rozvoja občianskej spoločnosti.
 

Vyberte región